Varför blev meänkieli ett minoritetsspråk?

Innehållsförteckning

Varför blev meänkieli ett minoritetsspråk?

Varför blev meänkieli ett minoritetsspråk?

Nationellt minoritetsspråk år 20-talet började meänkielitalare att höja sina röster för att meänkieli skulle erkännas som ett eget språk. År 2000 fick meänkieli status som nationellt minoritetsspråk. I och med det fick man stärkta rättigheter till till exempel modersmålsundervisning.

Hur länge ska ett språk bli ett minoritetsspråk?

  • Det är två krav som måste uppfyllas för att ett språk ska bli ett minoritetsspråk. Det första kravet är att det ska vara ett språk och inte en dialekt. Det andra kravet är att det ska ha talats i Sverige i minst tre generationer, eller ungefär 100 år.

Vilka är erkända minoritetsspråk i Sverige?

  • Det finns fem erkända minoritetsspråk i Sverige. De är finska, meänkieli (samtliga varieteter), samiska (samtliga varieteter), romani chib (samtliga varieteter) och jiddisch, vilka har större rättigheter än andra minoritetsspråk i Sverige.

Vilka är de nationella minoritetsspråken?

  • De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Alla nationella minoritetsspråk ska skyddas och främjas Lagen säger att de nationella minoritetsspråken ska skyddas och främjas. Den som tillhör en nationell minoritet ska ha rätt att lära sig, utveckla och använda sitt minoritetsspråk.

Relaterade inlägg: