Vad betyder Cisnormativ?

Innehållsförteckning

Vad betyder Cisnormativ?

Vad betyder Cisnormativ?

I de flesta sammanhang förutsätts vi vara cispersoner, d.v.s. att vi identifierar och uttrycker oss i linje med det kön vi blev tilldelade vid födseln. Vi kan därför säga att vi lever i ett cisnormativt samhälle. Det innebär att transpersoner bryter mot normer genom att bara vara sig själva.

Vad menas med att en person fått ett juridiskt kön men inte kan identifiera sig med det?

Könsdysfori innebär att könsidentiteten inte överensstämmer med det kön som tilldelades vid födseln, kroppsliga könsattribut eller vilket kön andra personer uppfattar en som - och att detta orsaker lidande. Många transpersoner, men inte alla, upplever könsdysfori.

Vad vill transpersoner?

Begreppet transpersoner inbegriper till exempel den som vill förändra sin kropp och/eller ändra juridiskt kön, den som inte är vare sig enbart kvinna eller enbart man, den som använder kläder och andra attribut som brukar anses som typiska för ett annat kön än det man blivit tilldelad vid födseln (crossdresser, ...

Vad är en CIS King?

Cisperson[redigera | redigera wikitext] En cisperson är motsatsen till en transperson, och således en person som är i samklang med sin kulturs könsnormer. Det är med andra ord en person vars biologiska kön överensstämmer med dess juridiska, sociala och upplevda kön.

Relaterade inlägg: