Varför ska Sverige gå med i Nato?

Innehållsförteckning

Varför ska Sverige gå med i Nato?

Varför ska Sverige gå med i Nato?

Den säger att ”vi förbinder oss att försvara en Nato-medlem som angrips militärt och de förbinder sig att försvara oss”. Det är en ömsesidig försvarsförbindelse, och det är den som är det kontroversiella i Nato. Men samtidigt bygger svensk försvarsplanering på att vi kommer att få hjälp utifrån efter ett tag.

Har Sverige varit med i Nato?

Förnyad anspänning, ökad aggressivitet från Ryssland, terrorism och andra oroligheter har följt det lugn som kom efter murens fall. Omvärlden har förändrats liksom Europa. De tolv medlemsländer i EU som Sverige anslöt sig till är nu 28 och snart 27. ... Sverige har under decennier samarbetat med Nato och Natoländer.

Varför skall vi gå med i Nato?

Vi kan inte försvara oss själva Men just nu har vi ingen garanti att någon kommer till vår hjälp. Utan Nato-medlemskap är vi utlämnade till att länder vill hjälpa oss. Som Nato-medlemmar får vi världens största militärmakt bakom oss. Ett Natomedlemskap är som brandförsäkring.

Är Norge med i Nato?

Nato har, sedan Norges undertecknande av det nordatlantiska fördraget – Atlantpakten – år 1949, varit en hörnsten i den norska försvars- och säkerhetspolitiken.

Vill Finland gå med i Nato?

Varför samarbetar Finland med Nato? Det ligger i Finlands intresse och är en del av Finlands globala ansvar att delta aktivt i internationellt samarbete. För att stödja den gemensamma säkerheten för Finland för en politisk dialog med Nato om ömsesidigt intressanta säkerhetspolitiska teman.

Relaterade inlägg: