När började det nya pensionssystemet?

Innehållsförteckning

När började det nya pensionssystemet?

När började det nya pensionssystemet?

Gruppen presenterade 1994 ett principförslag till ett reformerat ålderspensionssystem som antogs av riksdagen samma år. Under åren 1994-1998 arbetades den detaljerade lagstiftningen fram och den allmänna pensionen trädde i kraft 1999.

Vad ingår i allmänna pensionen?

För dig som är född 1938 och senare kan den allmänna pensionen bestå av inkomstpension, tilläggspension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension. Du som är född under perioden 1938-53 får dessutom tilläggspension.

Vem infördes det nya pensionssystemet?

a. av Bo Könberg, som 1991 blev socialförsäkringsminister i den nytillträdda borgerliga regeringen. Den linjen utgick från att det inte räckte med en reformering av ATP-systemet, utan Sverige behövde ett helt nytt pensionssystem. Bakom den här linjen stod till slut de fyra regeringspartierna och socialdemokraterna.

Vem införde pensionssystemet?

1913 fattade riksdagen beslut om att införa allmän pensionsförsäkring. Sverige var därmed först i världen att införa en försäkring som i stort sett omfattade hela befolkningen.

När ska man meddela arbetsgivaren om pension?

Ta kontakt med Pensionsmyndigheten minst två månader i förväg om du vill ta ut din allmänna pension. Meddela din arbetsgivare att du tänker gå i pension i förväg. Framförhållningen ska motsvara din uppsägningstid. Ta kontakt med de pensionskassor som du har tjänstepension hos minst två månader i förväg.

Relaterade inlägg: