Vad innebär att läkemedel kan verka lokalt?

Innehållsförteckning

Vad innebär att läkemedel kan verka lokalt?

Vad innebär att läkemedel kan verka lokalt?

Om läkemedlet sprutas in under huden eller i en muskel, sprids det till blodet via underhudsfettet eller muskeln. Med blodet sprids det sedan i kroppen och når den del där det ska verka. En del läkemedel används för så kallad lokalbehandling. Då använder du läkemedlet på den del av kroppen som ska behandlas.

Kan tabletter tas upp genom huden?

Läkemedel som tas upp genom huden kan verka ytligt men också lite mer på djupet på det område som behandlas. Men de kan också verka i andra delar av kroppen. Det verksamma ämnet tasupp genom huden till blodet. Det sprids sedan i kroppen till det ställe där det ska verka.

Vad är tuggtabletter?

Tuggtabletter. En del tabletter behöver innehålla en stor mängd av det verksamma ämnet, och blir därmed ganska stora. Därför görs de ibland som tuggtabletter. Andra läkemedel görs som tuggtabletter för att de ska verka snabbare.

Hur använder man Xyloproct?

Hur du använder Xyloproct Rektalsalva: Stryks på i och kring ändtarmsöppningen en eller flera gånger dagligen. Det går även bra att använda rektalsalvan vid smärtsamma tarmtömningar. Man kan använda upp till 6 gram rektalsalva per dygn. Rektalsalvan är lätt att tvätta av med vatten.

Vad är lokal verkan?

Man brukar skilja på systemeffekt, där blodomloppets förmåga att sprida ut läkemedlet runt i kroppen utnyttjas, och lokal verkan där endast läkemedlet verkar på den plats där det applicerats.

Vad betyder tabletter?

Tablett är en vanligt förekommande farmaceutisk beredningsform avsedd att intas peroralt (intag via munnen). Tabletter innehåller vanligen en eller flera aktiva substanser samt bindemedel (vanligen laktos), sprängmedel och smörjmedel (till exempel magnesiumstearat).

Relaterade inlägg: