Vad innebär direkt och indirekt diskriminering?

Innehållsförteckning

Vad innebär direkt och indirekt diskriminering?

Vad innebär direkt och indirekt diskriminering?

Utgångspunkten vid indirekt diskriminering handlar, till skillnad från direkt diskriminering, istället om hur tillämpning av vissa kriterier, bestämmelser eller förfaringssätt kan missgynna personer med viss tillhörighet.

Vad är skillnaden på direkt och indirekt?

Om det bara är ett objekt i en sats är det ett direkt objekt. ... Blomman är det direkta objektet, så då blir Angus det indirekta objektet.

På vilka olika sätt kan diskriminering ske?

Diskrimineringslagen definierar sex olika typer av diskriminering: direkt diskriminering, indirekt diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier, instruktioner att diskriminera och bristande tillgänglighet. Dessutom finns skydd mot repressalier.

Vad är en indirekt diskriminering?

Indirekt diskriminering är när det finns en regel eller en rutin som verkar neutral men särskilt missgynnar personer med visst kön, viss könsidentitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, viss funktionsnedsättning, viss sexuell läggning eller viss ålder.

Vad är en indirekt konsekvens?

Indirekta användarvärden är värden som främst kommer från reglerande ekosystemtjänster som indirekt ger stöd och skyddar. Det kan t. ex. vara vattenreglering och borttagande av näringsämnen.

Vad är skillnaden mellan direkt skada och indirekt skada?

En direkt skada är en omedelbar följd av en fara. ... Enligt köplagen, KöpL som skiljer på direkt och indirekt skada (67§ KöpL) är direkt förlust exempelvis utgifter för resor, telefonsamtal eller utredningsarbete som du haft på grund av att varan är felaktig.

Vad är skillnaden på direkt och indirekt förlust?

I förarbetena förklaras att direkta skador ska vara sådana skador som "till sin typ och omfattning är vanliga och förutsebara vid det aktuella avtalsbrottet". De indirekta skadorna sägs vara de som är "mera avlägsna och svårförutsebara" (prop. 1988/89:76 s. 48).

Relaterade inlägg: