Vad betyder benbildning?

Innehållsförteckning

Vad betyder benbildning?

Vad betyder benbildning?

Benbildning[redigera | redigera wikitext] Ossifikation, benbildning, den process då ben bildas av brosk och andra benliknande vävnader. Ben kan bildas på två sätt, direkt benbildning och indirekt benbildning.

Vad är skillnaden mellan direkt och indirekt benbildning?

Direkt (bindvävspreformerad eller desmal) och indirekt (broskpreformerad eller enkondral benbildning). Direkt benbildning förekommer i skallens platta ben, ansiktsben, underkäken och nyckelbenen. Indirekt benbildning ses i de långa rörbenen.

Hur går benbildning till?

Benbildningen sker stegvis och tar sin början i en benmanschett som bildas runt broskblueprinten då cellerna i perikondriet blir osteogena. Kondrocyterna växer sig sedan större tills de går i apoptos och bildar ett broskmatrix som förkalkas. Detta matrix fungerar som grund för benbildningen.

Vad innebär Förbening?

För en person kan förbeningen innebära att armen blir fixerad nära bröstkorgen, medan en annan kan behålla viss rörlighet trots att nytt ben har bildats över leden. Ofta är det låsningar av de stora lederna som axlar, höfter, knän och käke som påverkar personer med sjukdomen mest.

Vad är Benbalkar?

Kompakt benvävnad bildar skelettbenens yttersta lager. Det finns spongiöst ben innanför det kompakta benet. Det spongiösa benet består av fina benbalkar och hålrum som ger benet en tvättsvampsliknande struktur. Hålrummen fylls ut av röd benmärg i vilken blodkroppsbildande celler finns.

Vad är Epifysplattan?

Vad kallas strukturen mellan diafysen och epifysen? Epifysplattan består av hyalint brosk och möjliggör longitudinell tillväxt av benet. Den finns så länge benen växer och sluts efter tonåren, något senare hos män än hos kvinnor.

Vad är Kondrocyt?

Kondrocyterna är den celltyp som till största delen finns i brosk (cirka 90% av cellmängden), resterande celler är epitelceller runt vävnaden samt stamceller i vävnaden. ... Sedan begår de självmord (apoptos) och lämnar plats för benbildande celler. Cancerceller som påminner om kondrocyter kallas kondrosarkom.

Vad stimulerar benbildning?

Läkemedel som stimulerar benbildning Så kallade parathormonanaloger, med motsvarande effekt som naturligt bisköldkörtelhormon, verkar anabolt genom att stimulera osteoblaster till ökad nybildning av benvävnad.

Vilken funktion har osteoblaster och osteoklaster?

I ett friskt skelett ersätts gammalt ben med nytt ben genom att osteoklaster bryter ned (resorberar) det gamla, skadade benet och genom att osteoblaster ersätter detta ben med nytt, friskt ben. Denna process kallas remodellering och leder normalt till att benets form och storlek inte förändras.

Relaterade inlägg: