Vad är en direkt kostnad?

Innehållsförteckning

Vad är en direkt kostnad?

Vad är en direkt kostnad?

En direkt kostnad är en kostnad som direkt kan hänföras/härledas till en bestämd produkt eller tjänst, eller dylikt. Exempel på en direkt kostnad kan vara ett speciellt material som behövs för att producera en viss produkt/vara. ... Det görs alltså först, innan man kan fördela kostnaden på en kostnadsbärare.

Hur räknar man ut direkt lön?

Direkt lön uppskattas i en förkalkyl genom att man beräknar den tidsåtgång som krävs för att producera en enhet av kostnadsobjektet multiplicerat med en lönekostnad per tidsenhet.

Är frakt en direkt kostnad?

Detta beror på om man är ett tjänsteföretag eller ett tillverkningsföretag, men i grova drag så är direkta löner och direkta materialkostnader de kostnader som tar mest plats i bokföringen. En direkt kostnad kan även vara knuten till vissa kunder, samt hemtagningskostnad eller frakt och är vanliga inom produktion.

Vad är en Självkostnadskalkyl?

Självkostnadskalkyl är en metod som företag och organisationer använder för att fördela sina totala kostnader på olika kostnadsbärare, det vill säga produkter och/eller tjänster som företaget säljer. ... Grunden i en självkostnadskalkyl är att företaget ska fördela alla kostnader företaget har jämnt över produkter.

Relaterade inlägg: