Vad är Disclosureförordningen?

Innehållsförteckning

Vad är Disclosureförordningen?

Vad är Disclosureförordningen?

Syftet med disclosureförordningen är att fastställa harmoniserade regler för finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare om transparens, med avseende på integrering av hållbarhetsrisker och beaktande av negativa konsekvenser för hållbar utveckling i sina processer och tillhandahållande av hållbarhetsrelaterade ...

Vad är en Finansmarknadsaktör?

Finansmarknadsaktörer och emittenter som erbjuder finansiella produkter inom EU (till exempel pensionsfonder, banker, kapitalförvaltare). Företag och institutioner som omfattas av EU-direktivet för icke-finansiell rapportering, det vill säga stora PIE-bolag med fler än 500 anställda.

Vad innebär Disclosureförordningen för skyldigheter för finansmarknadsaktörer?

Den ska tillämpas av finansmarknadsaktörer som tillhandahåller hållbara produkter i syfte att in formera om hållbarhetsgraden på produkterna. Disclosure-förordningen ställer krav på finansbranschen att informera om hur de tar hänsyn till hållbarhetsfrågor i till exempel sin riskhantering och kapitalförvaltning.

Vilka två miljömål i Taxonomiförordningen kommer tillämpas först?

Från 1 januari 2022 är taxonomiförordningen tillämplig för de två klimatrelaterade miljömålen. Från 1 januari 2023 utökas den till att bli tillämplig även för vatten och marina resurser, omställning till en cirkulär ekonomi, miljöförstöring och biologisk mångfald.

Relaterade inlägg: