Vad är det för skillnad på sunnimuslimer och shiamuslimer?

Innehållsförteckning

Vad är det för skillnad på sunnimuslimer och shiamuslimer?

Vad är det för skillnad på sunnimuslimer och shiamuslimer?

En grupp muslimer menade att nästa ledare borde komma från Muhammeds stam Qureish. Denna grupp blev sedemera sunnimuslimer. En annan grupp tyckte att det istället borde vara direkt släktskap som avgör, denna grupp utvecklades till shiiter, eller shiamuslimer.

Hur och när uppkom sunni?

Splittringen mellan sunni- och shiamuslimer uppstod när profeten Muhammed dog år 632. Sunniterna menade att den mest kompetente av profetens anhängare skulle vara deras överhuvud, medan shiiterna ville att den positionen skulle gå i arv till Muhammeds kusin och svärson Ali. ... Majoriteten av alla muslimer i dag är sunni.

Vad är likheter mellan shia och sunni?

Skillnader och likheter Man ska följa Muhammeds sed, hans sätt att leva och vara. Sunnimuslimerna är c:a 80-90% av alla muslimer och alltså den största inriktningen. Shia anser istället att det bara är släktingar till profeten Mohammed som rätt kan tolka koranen och därmed är kvalificerad nog att leda muslimerna.

Vilka är flest sunni eller shia?

Ordet kommer från ordet sunnah. Det kommer från "tradition" som innebär att inte bara Koranen ska följas utan även det som profeten Muhammed predikade. Sunnimuslimerna är den del som är störst. Ungefär 90 procent av alla muslimer är Sunni.

Relaterade inlägg: