Hur bokför man pensionsförsäkring?

Innehållsförteckning

Hur bokför man pensionsförsäkring?

Hur bokför man pensionsförsäkring?

En kostnad för premier till pensionsförsäkringar som avser anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 74. En betalning för premier till pensionsförsäkringar som avser delägare i enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag bokförs som ett eget uttag i kontogrupp 20.

Vad händer i företagets resultaträkning när Direktpensionen betalas ut?

Det innebär att bolagets beskattningsbara resultat för beskattningsåret i så fall ska höjas med summan insättning. När pension sedan betalas ut till den försäkrade/anställde ska bolaget göra avdrag för utbetald pension, men då även betala särskild löneskatt på de avdragna pensionskostnaderna.

Hur mycket får man avsätta i tjänstepension?

Säkra din tjänstepension De flesta anställda får tjänstepension via sin arbetsgivare men du som egen företagare behöver spara själv. Ett riktmärke är att spara 4,5 - 6 procent av lön eller överskott för att motsvara det som anställda med kollektivavtal får.

Vad är en direktpension?

  • En direktpension är en form av tjänstepension där man pensionssparar från beskattad vinst inom bolaget, oftast betalas premien in i en kapitalförsäkring. Vidare är det ett avtal mellan ditt företag och en anställd, exempelvis dig själv.

Hur bokförs direktpension?

  • Hur bokförs direktpension? Som komplement eller alternativ till tjänstepension kan du välja att betala ut direktpension till dina anställda. I Bokios moderna bokföring kan du välja bokföringsmallen "Direktpension" och det bokförs då så här (med valt kostnadskonto, tex 1930 - Företagskonto):

När ska en direktpension betalas ut?

  • En direktpension utbetalas under en fastställd tidsperiod där kortaste tid generellt är fem år. När en direktpension ska betalas ut kan det ske på två sätt. Vanligaste sättet är att försäkringsbolaget betalar ut ett bruttobelopp månadsvis till ditt företag.

Relaterade inlägg: