Hur hittar man DOI nummer?

Innehållsförteckning

Hur hittar man DOI nummer?

Hur hittar man DOI nummer?

En artikels DOI hittar du ofta i början av eller i nära anslutning till artikeln. Ett exempel på hur en DOI ser ut är: 10.1000/182. Just denna leder till DOI Handbook från DOI.org. ORCID-iD är ett unikt nummer för att identifiera forskare och dessa ingår i ORCID som är ett internationellt forskarregister.

Hur skriver man DOI?

Allmän information - artiklar Tidskriftens namn och volym ska vara kursiva. DOI - Digital Object Identifier är en slags webbadress som unikt digitalt identifierar en artikel i en vetenskaplig tidskrift. De flesta större vetenskapliga utgivare tilldelar sina artiklar doi:er. Om artikeln har en doi ska du ange den.

Vad är volym och nummer?

Olika tidskrifter använder sig av olika kombinationer av volym och nummer. Vissa tidskrifter har enbart volym, andra enbart nummer medan övriga har både volym och nummer (volym är oftast lika med årgång, det vill säga, hur många år tidskriften har varit aktiv).

Hur man refererar till en artikel?

För tryckta tidningsartiklar samt tidningsartiklar hämtade från databaser (exempelvis Mediearkivet) inkludera följande (om tillgängligt): Artikelförfattares efternamn, förnamn. Utgivningsår. Artikeltitel. Tidning.

Har böcker DOI?

En DOI är en alfanumerisk teckensträng bestående av siffror och skiljetecken, som utgivaren ger dokumentet första gången det publiceras digitalt. Koden kan därvid liknas vid det ISBN-nummer som används för tryckta böcker, och ISSN-nummer som ges till periodiska publikationer.

Hur skriver jag källhänvisning?

Källhänvisningen placeras direkt inom parentes efter de meningar där du med egna ord sammanfattat vad någon annan har skrivit, innan punkten (1). Alternativt kan man väva in källhänvisningen i själva texten och uppge årtal och sidnr direkt efter du nämner författaren (2).

Vad är tidskriftens titel?

Referensen till en artikel i en tidskrift inleds med artikelns författare följt av år och titel. Därefter följer information om tidskriftens titel, volym, nummer och på vilka sidor artikeln finns. Tidskriftens titel ska skrivas med kursiv stil. Om författaren är okänd används artikelns titel som huvuduppslag.

Relaterade inlägg: