Vad betyder cM i DNA-test?

Innehållsförteckning

Vad betyder cM i DNA-test?

Vad betyder cM i DNA-test?

Centimorgan (cM) är en enhet för genetisk kopplingsanalys mellan två givna individer. Om du delar till exempel 1800 cM med någon innebär detta att du delar 25% av ditt DNA med dem.

Hur fungerar DNA i släktforskning?

Normalt brukar man få en lista på mellan släktingar, som kan finnas världen över. Du kan inte se hur ni är släkt, men du får en beräkning av hur långt bak den gemensamma anfadern/anmodern bör finnas. Sedan är det bara att ta kontakt med dina släktingar och försöka forska fram var era anor går ihop.

Vad kostar det att göra ett DNA-test?

Vad kostar ett DNA-test? Hos 23andme kostar ett DNA-test ungefär 1100 kronor (99 euro) om du bara är intresserad av att hitta släktingar och få information om din bakgrund. Om du både vill få släktinformation och svar om eventuella ärftliga sjukdomar kostar testet 1750 kronor (169 euro).

Hur mycket DNA delar man med kusiner?

En far-/morförälder eller ett barnbarn (som vanligtvis visas som ”närstående”) kan dela mellan 1 200 till 2 300 centimorgan DNA med varandra. Kusiner kan dela mellan 480 till 1 300 centimorgan.

Hur används DNA i släktforskning?

Vilket eller vilka du ska välja beror på vad du vill ta reda på: Testet Family Finder analyserar ditt så kallade ”autosomala DNA”. Det är det DNA som du ärvt i en slumpmässig blandning från både mamma och pappa. Resultatet av detta test är att du får en lång lista på andra DNA-testade personer som är släkt med dig.

Relaterade inlägg: