Vilka är de viktigaste uppgifterna i en CMR fraktsedel?

Innehållsförteckning

Vilka är de viktigaste uppgifterna i en CMR fraktsedel?

Vilka är de viktigaste uppgifterna i en CMR fraktsedel?

Konventionen reglerar tilldelning och genomförande av uppdrag, ansvar vid försening samt förlust av eller skada på transportgodset. Avtalet innehåller dessutom föreskrifter beträffande reklamationen och fall med flera fraktförare efter varandra.

Vad ska en fraktsedel innehålla Enligt liv?

Den ska innehålla sådant som antal kollin, paketens vikt, längd och bredd samt adress för såväl mottagare som avsändare. Företaget eller personen som skickar varan utfärdar vanligtvis fraktsedeln. ... Fraktsedeln kan också fungera som mottaggningsbesvis för mottagaren av sändningen.

När ska du som förare tillämpa CMR konventionen?

1. Denna konvention äger tillämpning på varje avtal om godsbefordran med fordon på väg mot vederlag, när orten för godsets mottagande till befordran och bestämmelseorten, såsom de angivits i avtalet, är belägna i skilda stater, av vilka åtminstone den ena är en fördragsslutande stat.

Får en fraktsedel vara elektronisk?

Fraktsedel underskrives av fraktföraren. ... Fraktsedel skall överlämnas till avsändaren i samband med att godset mottages till befordran. 8 a § En fraktsedel får upprättas i elektronisk form, om avsändaren och fraktföraren är överens om detta.

När ska chauffören göra förbehåll på fraktsedeln och vem ska skriva på för att det ska bli juridiskt bindande?

Har avsändaren uttryckligen godkänt förbehåll enligt första eller andra stycket genom anteckning på fraktsedeln eller, när fraktsedel ej upprättas, genom annan förklaring, är förbehållet bindande för honom.

När används en CMR?

CMR-fraktsedeln används vid utrikes lastbilstransporter. Fraktsedeln utgör ett internationellt godkänt fraktavtal mellan transportköparen och fraktföraren (transportföretaget).

Relaterade inlägg: