Hur går en fastighetsvärdering till?

Innehållsförteckning

Hur går en fastighetsvärdering till?

Hur går en fastighetsvärdering till?

I areametoden divideras köpeskillingen med bostadsytan för att få fram ett kvadratmeterpris. Om det gäller småhus också kan man också komplettera med K/T-metoden där köpeskillingen i stället divideras med taxeringsvärdet.

Vad är restvärde fastighet?

Restvärde är det marknadsvärde som värderingsobjektet bedöms ha i slutet av kalkylperioden. Restvärdet bedöms genom att dividera det prognostiserade driftnettot året efter kalkylperiodens slut med ett bedömt direktavkastningskrav.

Varför värderas fastigheter?

Varför värderas fastigheter? Fastigheter värderas oftast inför belåning hos bank/kreditinstitutet, omläggning av lån, ny-/ombyggnationer, bodelning (äktenskap/dödsbo), före/efter skada, inför försäljning/köp, del i större affärer/generationsskiften, likvidering av företag, tvister, exploatering, expropriation m.m.

Hur värderar man en lokal?

Vid värdering av lokaler och fastigheter har man ett antal värdepåverkande faktorer som utgångspunkt. Det är ingen tvekan om att läget är en av de viktigaste faktorerna vid fastighetsvärdering. Det handlar här inte bara om det geografiska läget i landet, även om det också är viktigt.

Relaterade inlägg: