Vad är en betalningsanmärkning och vad kan en sådan få för konsekvenser?

Innehållsförteckning

Vad är en betalningsanmärkning och vad kan en sådan få för konsekvenser?

Vad är en betalningsanmärkning och vad kan en sådan få för konsekvenser?

En betalningsanmärkning är en anteckning om att någon inte har betalat sina skulder i tid. Den som har en betalningsanmärkning kan få svårt att till exempel hyra bostad, söka banklån eller skaffa mobilabonnemang.

Hur många betalningsanmärkningar kan man ha?

Många långivare drar gränsen vid en enda betalningsanmärkning men det finns också banker och kreditmarknadsinstitut som låter dig ha två eller tre betalningsanmärkningar men inte fler än så. Generellt kan man säga att betalningsanmärkningar påverkar din kreditvärdighet negativt och ju fler du har desto sämre är det.

Vad har Kronofogden för uppgift?

Vi genomför vårt uppdrag genom att se till att den som har rätt att få betalt får det. Det kan vara myndigheter, kommuner, företag eller privatpersoner som ansöker om vår hjälp med att få betalt. Vi ger även stöd till den som ska betala sina skulder och ser till att betalningar sker på ett rättssäkert sätt.

Hur länge syns en skuld hos kronofogden?

Uppgifterna finns kvar i kreditupplysningsföretagens register olika länge. Vanligtvis finns uppgifter om en privatperson kvar i tre år och om juridiska personer i fem år. Uppgifter om skuldsanering ska försvinna fem år efter dagen den inleddes.

Relaterade inlägg: