Vad innebär tandhälsa Vad är god tandhälsa för dig?

Innehållsförteckning

Vad innebär tandhälsa Vad är god tandhälsa för dig?

Vad innebär tandhälsa Vad är god tandhälsa för dig?

God munhälsa är inte bara bra för att undvika karies och tandköttsinflammation. Forskning visar även tydliga samband mellan munhälsan och flera folksjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Vad innebär tandhälsa?

Med hjälp av en röntgenundersökning kan tandläkaren se till exempel tandrötter och käkben och kontrollera om du har hål under fyllningar och mellan tänderna. Alla röntgenundersökningar medför en viss stråldos. Vid undersökningar av tänder och käkar är denna mycket låg.

Vad kan hända om vår munhälsa försämras?

Minskad salivproduktion ökar risken för att tänderna utsätts för frätning vilket leder till karies. Synliga rotytor är mycket känsligare för frätning än den hårda emaljen. Kombinationen av kvarliggande matrester, muntorrhet och blottade rotytor medför en dramatisk ökning av risken att få karies.

Vad innebär god munvård?

En god munhygien innefattar att regelbundet avlägsna den plackbildning som naturligt bildas i munnen. Placket består av bakteriebeläggningar och är en avskrapbar pålagring i tandköttskanten. Fluoridtillförsel är det viktigaste försvaret mot kariesskador på tänderna.

Hur kan man ta hand om sina tänder?

Det är viktigt att både barn och vuxna borstar tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen. Helst bör det ske efter frukost och innan läggdags. Som vuxen behöver du också göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.

Kan man ringa 1177 om tänder?

1177 Vårdguiden på telefon Om du eller ditt barn råkar ut för en tandolycka när ingen tandläkare eller Jourtandvården har öppet ska du ringa 1177 på telefon.

Varför går mina tänder sönder?

Skadade, spruckna eller förlorade tänder kan ha många orsaker. Du kan ha fallit illa och slagit i munnen eller utsatts för yttre våld i form av hårt slag mot tänderna. Andra orsaker kan vara att en tand eller en lagning går sönder när du tuggar, eller att en gammal amalgamfyllning eroderar (fräts sönder).

Hur dålig munhälsa kan påverka det sociala livet?

Psykisk ohälsa kan medföra svårigheter att på egen hand sköta sin munhygien och upprätthålla kontakt med tandvården. Det finns även en ökad risk för oregelbunden kost och småätande med snabba kolhydratet och sötade drycker. Dålig tandhälsa påverkar förmågan att tugga, svälja, tala och le och innebär smärtor.

Vad finns det för viktiga orsaker till dålig munhälsa?

Den vanligaste orsaken är medicinering. Men även munandning kan ge besvär, särskilt nattetid. Muntorrhet kan minska aptiten, ge tugg- och sväljningsbesvär samt försämra munnens förmåga till självrengöring (oral clearence). Ett nedsatt salivflöde måste kompenseras med frekvent munvård.

Relaterade inlägg: