Hur fungerar en markanvisning?

Innehållsförteckning

Hur fungerar en markanvisning?

Hur fungerar en markanvisning?

En markanvisning är en överenskommelse mellan en kommun och en byggherre. Överenskommelsen ger byggherren ensamrätt att, under en begränsad period (2 år) och på vissa villkor, förhandla med kommunen om överlåtelse av ett visst kommunal- ägt markområde avsett för bebyggelse.

Hur vinner man markanvisningar?

Hur vinner man en markanvisningstävling?

  1. Koppling till kommunens styrdokument.
  2. Tydlighet i tävlingsbidraget avseende koppling till de kommunala styrdokumenten.
  3. Estetiskt tilltalande utformning av tävlingsbidraget.

Vad är ett Marköverlåtelseavtal?

Om markanvisningen är en överenskommelse som ger byggherren ensamrätt att under viss tid förhandla med kommunen om ett framtida köp så är marköverlåtelseavtalet det avtal som manifesterar vad parterna enats om.

Vad är Jämförelseförfarande?

Jämförelseförfarandet innebär att byggherre väljs genom en urvalsprocess. Inkomna anbud jämförs utifrån ett förfrågningsunderlag med en kravspecifika- tion och urvalskriterier.

Vad gör mark och exploatering?

Kommunens arbete med mark och exploatering innebär att utveckla och förvalta kommunens mark. Mark- och exploateringenheten ansvarar för försäljning och upplåtelser av mark som ägs av kommunen, samt följer upp exploateringsavtal.

Får kommunen köpa mark?

En del kommuner äger mycket mark och andra har ett begränsat markinnehav. ... Försäljningar och förvärv styrs av flera olika lagar och regler. Kommunen har inte rätt att sälja mark till underpris.

Vad är ett exploateringsavtal?

I bestämmelserna om exploateringsavtal står att avtalet får reglera åtagande för en exploatör att ”vidta eller finansiera åtgärder för anläggande av gator, vägar och andra allmänna platser av anläggningar för vattenförsörjning och avlopp samt andra åtgärder”.

Vad är ett genomförandeavtal?

De avtal som ingås mellan en kommun och en exploatör (byggherre) i samband med en markexploatering går gemensamt under benämningen genomförandeavtal. Syftet med genomförandeavtalen är att klargöra förutsättningarna för markexploateringen och reglera det inbördes ansvaret parterna emellan.

Vad är exploateringskontoret?

Exploateringskontoret utvecklar och förvaltar stadens samlade markinnehav så att en hållbar utbyggnad av staden säkerställs. I ansvaret ingår bland annat exploatering för bostäder och företagsområden samt stadens investeringar i gator och parker inom exploateringsprojekt.

Relaterade inlägg: