Vad gör ledbandet i knät?

Innehållsförteckning

Vad gör ledbandet i knät?

Vad gör ledbandet i knät?

Ledbandet består av flera små ledband som flätar ihop sig, som till synes till ett stort kraftigt ledband. Korsbanden som är en typ av ledband upprätthåller knäts stabilitet i alla riktningar. De främre korsbanden ser till att stabilisera knät så att underbenet och lårbenet håller sig på plats och inte glider framåt.

Hur lång tid tar det att läka ett ledband?

Lindrigare skador med delvis avslitning av ledbandet läker snabbare. Återgång i aktivt idrottande varierar mellan 2-6 veckor beroende på storlek av skada, eventuella andra skador och hur rehabiliteringen fungerar.

Kan man sträcka knät?

Efter en skada eller operation är det lätt att tappa både styrka och balans i knät. Därför är det viktigt att börja träna upp rörligheten i knät. Det gäller framför allt förmågan att sträcka ut knät och att träna benmusklerna för att avlasta knät.

Kan man gå med Meniskskada?

En meniskskada kan vara frustrerande för de som är vana att träna mycket. Man behöver vara försiktig under läkningen så att man inte förvärrar skadan. Vid en korsbansskada behöver ofta träningen upphöra under en period för att ersättas av rehab där musklerna runt meninskskadan byggs upp igen.

Relaterade inlägg: