Hur räknar man ut andelstal i en bostadsrättsförening?

Innehållsförteckning

Hur räknar man ut andelstal i en bostadsrättsförening?

Hur räknar man ut andelstal i en bostadsrättsförening?

För att beräkna en bostadsrätts andel i föreningen dividerar man bostadsrättens insats med de totala insatserna i föreningen. För att ändra en bostadsrätts insats/andel i föreningen krävs, enligt bostadsrättslagen 9 kap. 16 §, att beslut fattas på en föreningsstämma enligt ett visst förvarande.

Vad styr Andelstalet?

Andelstalet är i grund och botten beroende av varje bostadsrätts storlek i förhållande till hela bostadsrättsföreningens yta. Andelstalet följer däremot inte alltid bostadsytan. Två lägenheter med samma storlek kan ha olika andelstal. Andra faktorer kan spela in och påverka hur stor andel bostaden är värd.

Var hittar man andelstal?

Tidigare skulle andelstalet framgå i den ekonomiska planen men något sådant krav finns inte längre - men oftast hittar man fortfarande tillförlitliga uppgifter i dessa. En annan informationskälla är föreningens lägenhetsregister, där bör andelstalen noteras.

Vad är inbetalda insatser?

En inbetald insats bokförs när en medlem har gjort ett tillskott till den ekonomiska föreningen i form av likvida medel, tillgångar eller genom egna utlägg. En återbetald insats bokförs när en medlem har erhållit en återbetalning från den ekonomiska föreningen i form av likvida medel eller andra tillgångar.

Relaterade inlägg: