Vad är en förrättning?

Innehållsförteckning

Vad är en förrättning?

Vad är en förrättning?

Förrättning (tjänsteärende, tjänstegöromål, förr även planmässigt verkställande) är ett begrepp för ett avgränsat uppdrag som enligt arbetsinstruktionerna åligger en viss tjänsteman, i synnerhet i offentlig tjänst.

Vad är en förrättning Lantmäteriet?

Alla förändringar i en fastighet sker genom en lantmäteriförrättning. Resultatet av förrättningen dokumenteras på karta och/eller i handlingar och arkiveras för all framtid i en förrättningsakt. ... Här redovisas alla de beslut som tagits om ny- och ombildningar av fastigheter och upplåtelser av olika rättigheter.

Hur går en förrättning till?

En förrättning är ett sammanträde (möte) där man bl. a. går igenom den avlidnas, och i förekommande fall den efterlevande makens eller makans, tillgångar och skulder. Alla ska vara kallade till eller närvarande vid förrättningen.

Vem kan ansöka om avstyckning?

Ansök inom sex månader vid köp eller gåva Det är fastighetsägaren som ansöker om avstyckning. Om någon redan köpt den del som ska avstyckas från fastigheten kan antingen köparen eller ägaren till den ursprungliga fastigheten ansöka om avstyckning.

Hur går en lantmäteriförrättning till?

Lantmäterimyndigheten upprättar ett protokoll med det beslut om den fastighetsbildning som fattas. Normalt upprättas även en karta och en beskrivning som visar vad som har förändrats. Vid behov kan även andra typer av handlingar ingå i beslutet. Alla beslutshandlingar skickas sedan till berörda fastighetsägare.

Relaterade inlägg: