Vad ingår i en Minnesutredning?

Innehållsförteckning

Vad ingår i en Minnesutredning?

Vad ingår i en Minnesutredning?

Hela minnesutredningen är omfattande. Den innehåller bland annat en kroppslig undersökning och genomgång av sjukdomshistoria och eventuella andra sjukdomar. Även röntgen av hjärnan (datortomografi) och blodprover för en mängd olika analyser ingår. Detta görs för att utesluta kroppsliga sjukdomar som kan påverka minnet.

Vad gör man på minnesmottagningen?

Vid en minnesutredning får du genomgå olika undersökningar som sedan vägs samman för att kunna ställa eller avfärda en diagnos. Det kan till exempel vara kognitiva tester, blodprover, magnetröntgen och lumbalpunktion/ryggvätskeprov. Utredningen tar i genomsnitt 3 månader.

Vad innebär Alkoholdemens?

Sjukdomen utmärks av svåra störningar i minnesfunktionerna. Typiska tecken är allt svårare rubbningar i inpräglingsförmågan med närmast fullständigt bortfall av närminnet och att personen inte har någon insikt om sin minnesnedsättning. Även epileptiska kramper och sömnstörningar kan uppträda.

Hur gör man ett minnestest?

Vid första besöket hos oss träffar du en läkare som ställer många frågor om dig och din bakgrund, din hälsa och dina mediciner. Läkaren gör också minnestester genom att ställa olika frågor till dig utifrån ett frågeformulär, samt en kroppslig undersökning av ditt hjärta, nervsystem, andning med mera.

Är jag dement test?

MMT, även kallat MMSE, är ett enkelt och ofta använt test som ger en grov uppskattning av den kognitiva förmågan (minne, inlärning, orienteringsförmåga etc). Testpersonen ombeds besvara frågor, rita enkla figurer och upprepa några ord som testledaren säger. Resultatet anges i poäng med 30 som maxpoäng.

Relaterade inlägg: