Är rotfyllning bra?

Innehållsförteckning

Är rotfyllning bra?

Är rotfyllning bra?

90 procent av tänder som rotfyllts finns kvar i munnen och fungerar 5-6 år. Minst! Det visar en unik undersökning av övertandläkare Helena Fransson, som följt upp alla rapporterade rotfyllningar i Sverige under 2009.

Hur vanligt är rotfyllning?

Rotfyllning vanligt i Sverige Behandlingen görs genom att mjukdelarna i tanden tas bort. Rotkanalerna fylls sedan med en kombination av naturligt gummi och en slags cement. I Sverige är rotbehandling fortfarande vanligt förekommande trots en övergripande bra tandvård.

Hur många kanaler finns det i en tand?

Antal kanaler skiljer sig från tand till tand; det kan vara 1-4 kanaler i en tand. När alla kanaler har lokaliserats mäts dessa elektroniskt, för att rotfyllningen skall täcka hela kanalen från rotens ände ända upp. Kanalerna rensas noggrant med filar.

Kan man få inflammation i en rotfylld tand?

Infektion under en rotfylld tand Det kan också bli kvar bakterier i tanden under rotfyllningen. Bakterierna kan då spridas ut genom rotspetsen. Käkbenet utanför rotspetsen kan bli inflammerat och ibland infekterat. Det ömmar och svullnar, och du kan få ont.

Hur lång tid tar det att göra en rotfyllning?

När en tand måste rotfyllas beror det ofta på att pulpan har blivit inflammerad eller infekterad av bakterier. Det kan bero på att du har fått karies, men andra orsaker till att en tand behöver rotfyllas kan vara något av följande: En tand har sedan tidigare en djup fyllning som inte längre håller tätt för bakterier.

Hur ofta lyckas rotfyllning?

Behandlingen innebär att tandläkaren borrar och rensar rotkanalerna, sedan fylls kanalerna med fyllnadsmaterial och kronan restaureras. En rotfyllningsbehandling brukar delas upp i 1-3 besök beroende på vilken diagnos som tanden visar sig ha. Vanligen lyckas 70-90% av alla rotfyllningar.

Hur farligt är rotfyllning?

Käkbenet utanför roten kan bli inflammerat. Det kan ske om rotfyllningen inte är tät och bakterier kommer in. Då blir tanden ofta öm och så småningom kan du få var vid rotspetsen. Det kan också göra ont.

Relaterade inlägg: