Hur skriver man en social utredning?

Innehållsförteckning

Hur skriver man en social utredning?

Hur skriver man en social utredning?

Sett i det perspektivet bör intresset för utredaren ligga i att fråga kring hopp. Även om utredning initieras utifrån problem kommer fokus då att ligga på vad som är möjligt. samma sätt lär vi oss dagligen, medan vi kommunicerar, att tro att våra sociala mönster är ”naturliga” och ”riktiga”.

Vad gör en socialtjänst?

Socialtjänsten finns i alla kommuner. Där arbetar socionomer med särskild kunskap om barns behov, som ska se till att alla barn får växa upp tryggt. I praktiken kan det handla om att stötta familjer där någon av föräldrarna mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk.

Hur gör man en social dokumentation?

Anteckningar i den sociala journalen ska alltid skrivas sakligt och med respekt för den enskilde. Journalanteckningen får aldrig innehålla antaganden eller vara av kränkande eller nedsättande karaktär. Journalanteckningen ska enligt socialtjänstlagen vara korrekt, väsentlig och ändamålsenlig.

Hur går en LVU utredning till?

Utredningen sker sedan genom samtal, både med familjen och med närstående, till exempel släktingar, skolpersonal och andra som har inblick i familjesituationen. Familjen bjuds alltid in att närvara vid samtalen. Socialsekreterarna har även enskilda samtal med både vårdnadshavarna och barnet.

Relaterade inlägg: