Vad innebär Sekretessbrytande bestämmelser?

Innehållsförteckning

Vad innebär Sekretessbrytande bestämmelser?

Vad innebär Sekretessbrytande bestämmelser?

För att en myndighet eller en självständig verksamhetsgren inom en myndighet ska kunna lämna sekretessbelagda uppgifter till en annan myndighet eller självständig verksamhetsgren krävs att det finns en bestämmelse som tillåter detta.

Hur görs en Menprövning?

Menprövning kallas det när man prövar om personuppgifter kan röjas utan att det är till men för den som uppgifterna rör eller dennes närstående. Huvudregeln är att en menprövning ska göras enligt 25 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen innan uppgifter om en patient får lämnas ut.

Vad menas med presumtivt samtycke?

uttryckligt samtycke: innebär att den enskilde aktivt antingen skriftligen, muntligen eller genom t. ex. en jakande nick ger sitt samtycke till en viss åtgärd. ... presumtivt samtycke: innebär att den som ska vidta åtgärden förutsätter att den är förenlig med den enskildes vilja utan att samtycket har kommit till uttryck.

Vad är skyddsåtgärd?

Skyddsåtgärder är tillåtna men inte som tvångs- och begränsningsåtgärder. En åtgärd anses som skyddsåtgärd under följande förutsättningar: Patienten ska samtycka till åtgärden. Syftet med åtgärden ska vara att skydda, stödja, hjälpa eller aktivera patienten.

Relaterade inlägg: