Vad är en avvikelserapport inom vården?

Innehållsförteckning

Vad är en avvikelserapport inom vården?

Vad är en avvikelserapport inom vården?

En avvikelse kan exempelvis röra patienters vård och behandling, personalens situation och arbetsmiljö, administrativa rutiner, påverkan på yttre miljö och egendom. I varje verksamhet ska det finnas en lokal anvisning om vilka typer av händelser som ska rapporteras som avvikelser.

Vem kan skriver avvikelserapport?

Avvikelser som rapporteras till kommun Avvikelserapporten skickas till medicinskt ansvarig i kommunen från ansvarig vårdenhetschef inom sjukhus eller primärvård.

Hur hanterar man avvikelser?

Vårdgivaren ska ha rutiner för hantering och rapportering av avvikelser som gäller medicintekniska produkter. Dessa rutiner ska finnas dokumenterade i varje enhets kvalitetssystem och vara anpassade efter den typ av verksamhet som bedrivs. En avvikelse ska alltid kunna analyseras och följas upp.

När skrivs en avvikelserapport?

En avvikelserapport bör skrivas av den som varit involverad i händelsen för att händelseförloppet ska bli så rätt beskrivet som möjligt. Rapporten bör skrivas så snabbt som möjligt i ett avvikelserapporteringssystem.

När ska du skriva en avvikelserapport HSL?

Exempel på vad som ska rapporteras som HSL- avvikelse Trycksår. ... Utebliven riskbedömning för fall, nutrition och trycksår. Felaktigt utförd vård eller behandling. Felaktig, otillräcklig eller vilseledande information till patient eller närstående.

Hur och varför skriver du en avvikelse?

Rapporten bör innehålla uppgifter om: Vad har hänt: Det är inte bara fall som leder till fallskada (negativ händelse) som ska rapporteras utan det är lika viktigt för fallprevention att risk för fall och tillbud (fall som inte ledde till fallskada) också rapporteras.

Relaterade inlägg: