Varför ha en stiftelse?

Innehållsförteckning

Varför ha en stiftelse?

Varför ha en stiftelse?

Syftet med en stiftelse är att stödja ett särskilt ändamål. För det krävs en egendom, till exempel pengar eller fastigheter. Ett vanligt ändamål kan till exempel vara att dela ut stipendier till utbildningar eller att stödja olika typer av forskning. En stiftelse kan också stödja flera olika ändamål.

Hur upplöser man en stiftelse?

Det kan många gånger behövas särskilt tillstånd för att stiftelsen ska kunna förbruka sina tillgångar. Alla stiftelser kan även upplösas genom att de försätts i konkurs av domstol. Stiftelser som bedriver näringsverksamhet kan upplösas genom likvidation efter att en domstol fattat beslut om det och utsett likvidator.

Vad är en näringsdrivande stiftelse?

Näringsdrivande stiftelser En avkastningsstiftelse kan i normalfallet inte utöva näringsverksamhet på grund av kravet på att förmögenheten ska vara godtagbart placerad och på hur avkastningen får användas. En verksamhetsstiftelse däremot tillgodoser normalt sitt ändamål genom den bedrivna verksamheten.

Vad är permutation?

Vad betyder permutation? Med permutation menar vi ändringar av sådana föreskrifter som Kammarkollegiet ska pröva enligt 6 kap. 1 § stiftelselagen. Övriga ändringar prövas av länsstyrelsen.

Hur bildas en stiftelse?

  • En stiftelse bildas genom att man utfärdar ett stiftelseförordnande och genomför en förmögenhetsdisposition i enlighet med förordnandet (1 kap. 2 § SL). Stiftelseförordnandet ska innehålla en förklaring från stiftarens sida att han eller hon för ett bestämt ändamål vill skapa en varaktig och självständig förmögenhet.

Vad är stiftelser som grundats av företag?

  • Stiftelser som grundats av företag för att främja arbetstagares trygghet i form av sociala förmåner kallas ibland företagsstiftelser men benämns också tryggandestiftelser. Regler för dessa stiftelser finns i tryggandelagen. Lagen reglerar två slags stiftelser, pensionsstiftelser och personalstiftelser.

Hur har stiftelserna finansierats?

  • Dessa stiftelser har i huvudsak finansierats genom årliga bidrag och inte genom en varaktig förmögenhetsdisposition vid bildandet. Exempel är Norrlandsfonden och Stiftelsen Svenska Filminstitutet. Det har också varit vanligt att kommunal verksamhet bedrivits i stiftelseform t.ex. kollektivtrafik, bostadsbolag och fastighetsförvaltning.

Vad är Näringsdrivande stiftelser?

  • Näringsdrivande stiftelser förekommer på många olika områden, t.ex. inom kulturområdet, skola, vård och omsorg. En avkastningsstiftelse kan i normalfallet inte utöva näringsverksamhet på grund av kravet på att förmögenheten ska vara godtagbart placerad och på hur avkastningen får användas.

Relaterade inlägg: