Vad är ett inbördeskrig?

Innehållsförteckning

Vad är ett inbördeskrig?

Vad är ett inbördeskrig?

Det amerikanska inbördeskriget (1861-1865) är ett av de mer kända inbördeskrigen i modern tid. Ett inbördeskrig är en inomstatlig väpnad konflikt mellan olika grupper inom ett och samma land. ... Dessa konflikter har i regel varit inomstatliga till sin natur istället för mellan stater.

Hur påverkas befolkningen av krig?

Att utnyttja barn som soldater i krig har katastrofala konsekvenser för barnens mentala och fysiska hälsa. De skjuts, lemlästas, torteras och våldtas. Risken att barn drabbas av sexuellt överförbara sjukdomar eller blir drogberoende är också stor.

Vad är ett mellanstatligt krig?

Förr användes oftare beteckningen "krig" än vad som är brukligt numera. Mellanstatliga konflikter är konflikter mellan åtminstone två statsmakter, och inomstatliga sådana när våldet sker inom en stats territorium och åtminstone en part inte har regeringsmakten (till exempel inbördeskrig).

När gäller krigets lagar inbördeskrig?

Krigets lagar finns till för att humanisera krigföringen – för att begränsa det lidande som väpnade konflikter orsakar för såväl civila som stridande. Reglerna finns för att man hoppas kunna göra krig mindre hemska. Allt ska inte vara tillåtet i krig, helt enkelt. Krigets lagar gäller endast under väpnade konflikter.

Vilka länder har krig 2021?

Afrika. I länder som Libyen, Somalia, Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa och Mozambique fortsätter rebeller, kriminella och/eller terrorister sina grymma attacker.

Relaterade inlägg: