Vad betyder det att vara VD?

Innehållsförteckning

Vad betyder det att vara VD?

Vad betyder det att vara VD?

VD är den högsta befattningen i ett aktiebolag En VD, eller en verkställande direktör, är en person som har den högsta befattningen i ett aktiebolag. En VD väljs av styrelsen i bolaget.

Vad får VD göra?

I Aktiebolagslagen står det att VD ska sköta ”den löpande förvaltningen enligt styrelsens riktlinjer”. VD är ansvarig för företagets utveckling, både för sina egna beslut och för beslut fattade av medarbetare eller konsulter. VD ansvarar på så sätt ensam inför styrelsen.

Varför ska man ha VD?

En VD:s uppgifter består i att ha hand om den löpande förvaltningen enligt styrelsens uppgifter och anvisningar. VD:n är alltså ett organ som är underordnat styrelsen och ska därför följa deras anvisningar och jobba för att främja bolagets intressen. Detta medför att en VD vanligtvis har en lojalitetsplikt mot bolaget.

Vad är ansvarsområden?

Dina två största och viktigaste tillgångar är kapital och medarbetare. Du som vd måste väga båda dessa tillgångar mot utveckling, tillväxt och affärsmål. I rätt tid och i rätt omfattning.

Vad är skillnaden mellan VD och chef?

Den verkställande ledningen består vanligtvis av cheferna för företagets produkt och / eller geografiska enheter och av funktionella chefer som ekonomichef, operativ chef och strategichef. I mindre företag kan vd och ägare vara samma person och i de minsta aktiebolagen är denna vanligen även styrelsens ordförande.

Vad gör VDN?

Vd:n ska sköta bolagets löpande förvaltning enligt de riktlinjer och instruktioner som styrelsen lämnar. Bedömningen av vad som ingår i den löpande förvaltningen beror till stor del på företagets beskaffenhet och storlek.

Relaterade inlägg: