Kan Kristallsjuka gå över av sig själv?

Innehållsförteckning

Kan Kristallsjuka gå över av sig själv?

Kan Kristallsjuka gå över av sig själv?

Kristallsjuka ger inga bestående besvär och går ofta över av sig själv efter några veckor. Du kan pröva att upprepa de huvudrörelser som gör dig yr många gånger. Det kan göra att kristallerna faller tillbaka till sin plats.

Vad utlöser Karusellyrsel?

Kristallsjuka, godartad lägesyrsel eller så kallad karusellyrsel beror på att de så kallade otolitstenarna, ”kristallerna”, har lossnat från sin vanliga plats och hamnat i någon av båggångarna (örat). Kristallernas uppgift är att känna av lägesförändringar när kroppen gör någon form av rörelse.

Hur blir man av med Spänningsyrsel?

Fobisk yrsel kallas ibland även spänningsyrsel. Det är ett plågsamt och funktionsinskränkande tillstånd som i de flesta fall kan behandlas effektivt. Vårdgivare bör alltid överväga denna orsak när utredningen inte kan påvisa några medicinska orsaker till yrseln.

Hur komma till rätta med yrsel?

Behandling av yrsel Om yrseln orsakas av besvär från nackmusklerna kan träning och behandling hos en fysioterapeut, sjukgymnast, kiropraktor eller naprapat hjälpa. I de allra flesta fall kan fysisk träning och olika typer av balansövningar ofta göra att du mår bättre.

Relaterade inlägg: