Vad kan vara orsak till Hjullossning?

Innehållsförteckning

Vad kan vara orsak till Hjullossning?

Vad kan vara orsak till Hjullossning?

NORD-LOCK HJULMUTTRAR TEKNISK INSIKT Lossade hjulmuttrar är den främsta orsaken till att hjul ramlar av – ett problem som förekommer oftare än man skulle tro. Enbart i Storbritannien sker det så mycket som 400 hjullossningar från tunga lastbilar varje år*.

Vad är en trolig orsak till att hjulmuttrarna kan lossna?

Det är viktigt att alla ytor är rena och det gäller även muttrar och hjulbultar. Andra vanliga fel är att man drar muttrarna för hårt eller att man smort gängorna för rikligt så att åtdragningsmomentet blir fel. Körning på ojämna vintervägar i kombination med stora temperaturförändringar kan också bidra till lossning.

Hur hårt ska man dra åt hjulbultarna?

De flesta biltillverkare rekommenderar att däcken dras med 1 Nm och anledningen till att en del verkstäder drar åt lite hårdare är kunderna ska slippa jobbet med att efterdra bultarna.

Vad är hjulmuttrar?

Hjulskruvar, hjulmuttrar och hjulbultar. Det finns många benämningar på dessa hjultillbehör som fästs i skruvförbandet som monteras på fordonens hjul. ... En hjulmutter med en flytande kona, har en rörlig del under huvudet. De används ofta på fälgar med ett speciellt bultmönster.

När ska man efterdra hjulbultarna lastbil?

Efterdra hjulbultar/hjulmuttrar efter några mils körning. Detta gäller oavsett om du bytt hjulen själv eller om en däckspecialist gjort det.

Hur hårt kan man dra med fälgkors?

Hur hårt ska man dra hjulmuttrarna? Många svenskar tror att det är ”ta i allt du har” som är nyckeln till väl fästa hjul, dock är det inte rätt svar. Enligt däckspecialister och undersökningar är det lagom som är bäst. Detta då du om du tar i allt du har riskerar att i längden förstöra både fälg, gängor och muttrar.

Kan man dra hjulbultar för hårt?

Varför dåligt åtdragna hjulbultar är farligt Händer samma sak flera bultar kan ett däck lossna helt under körning. Att man skruvar fast bultarna för hårt är också farligt. De kan skada fälgen och skada profilen på hålet, det kan i sin tur gör att bulten eller fästet går sönder.

Vilka hjulmuttrar passar?

En bil kan behöva olika antal bultar. Det som avgör antalet är hur navet ser ut. Det vanligaste på personbilar är att man skall ha fyra eller fem hjulbultar med 17 – 21 millimeters storlek. Att ha rätt bultar är avgörande för att däcket sitter korrekt fast.

Relaterade inlägg: