Vad kan man lära sig från sagor?

Innehållsförteckning

Vad kan man lära sig från sagor?

Vad kan man lära sig från sagor?

Genom att arbeta med sagor och vara en aktiv lyssnare som vuxen kan barnet uttrycka sina känslor och upplevelser från boken. Barnet får på så sätt även ta del av andras tankar och upplevelser och lära sig att alla tänker olika. Sagan sätter igång fantasin, vilket är bra för barnets utveckling.

Varför är det viktigt att läsa sagor för barn?

Granberg (1996) anser att sagor väcker barnens fantasi, underhåller, utvecklar språket, tränar koncentrationen, väcker intresse, grundar empati, förmedlar kunskap och kultur. Om vi tidigt läser sagor och berättar för barnen blir det lättare för dem att kunna känna inlevelse, att bli empatiska och medkännande.

Vilken struktur har en typisk saga?

En saga är en fantastisk berättelse som oftast börjar med "Det var en gång". Den är vanligen berättad för barn och har ofta övernaturliga inslag som magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen. Ofta handlar de om moral och har en slående sensmoral.

Varför man inte ska läsa sagor för sina barn?

När föräldrar läser faktabaserade böcker för sina barn utvecklas barnens ordförråd mer än vid läsning av sagor. Man ska inte sluta läsa sagor, de sätter fart på barnens fantasi, men det är bra att variera vilken typ av böcker man läser för sina barn.

Vilken påverkan har sagor på barn?

Barnpsykologen Bruno Bettelheim menade att sagor innehåller och ger barn allt som är viktigt under deras första år, säger hon: Självtillit, självständighet, könsidentitet, känsla av att duga, möjlighet att bearbeta narcissism, syskonrivalitet och ambivalenta känslor inför föräldrarna.

Vad är typiskt med sagor?

I sagor är karaktärerna oftast anonyma. De har inga namn utan kallas bara ”prinsessan”, ”pojken” eller ”trollet”. Karaktärerna kan också ha fantasinamn som berättar om deras utmärkande drag och bakgrund: ”Askungen”, ”Törnrosa”, ”Snövit”. Vanliga sagoplatser är skogen, slottet, kojan och jordhålan.

Relaterade inlägg: