Vilka växter trivs under en ek?

Innehållsförteckning

Vilka växter trivs under en ek?

Vilka växter trivs under en ek?

Eklöv innehåller garvsyra som gör att de tar tid på sig att brytas ner. Löven ger också något sur jord, dvs lägre pH. Det brukar vara svårt att få till bra jorddjup för surjordsbuskar, men perenner som hasselört, blekgul sockblomma, bergenia och träjon kan funka, om man sköter etableringen. Och satsa på många vårlökar.

Vad kan man plantera på skogstomt?

Svar: Blommande perenner som plymspirea, fingerborgsblomma (tvåårig), bergklint, akleja, kärleksört, praktlysing, stormhatt, blå bergvallmo, strutbräken och älggräs trivs och passar bra på skogstomt.

Vilka växter trivs i skogen?

De mest välkända är blåbär, lingon, kråkbär och ljung. I skogen finns också en mängd örter som linnea, skogsstjärna, skogsviol, liljekonvalj, ekorrbär och skogskovall samt den ståtliga orkidén guckusko.

Hur bred blir en ek?

Eken är ett av Skandinaviens största träd, med stam på upp till 30 meters höjd eller mer, och med en omkrets på upp till runt 3 meter. I södra Europa kan ek nå en höjd på 45 meter. Enstaka träd kan ha betydligt tjockare stammar, över 10 meters omkrets. Eken växer medelsnabbt (i samma hastighet som bok, lind och ask.)

Var trivs ek?

Eken trivs bäst på djup, lerhaltig och mullrik jord, men kan också växa på bergiga marker.

Relaterade inlägg: