Hur används Gensaxen?

Innehållsförteckning

Hur används Gensaxen?

Hur används Gensaxen?

Att geneditera med CRISPR-Cas9 innebär att det på ett väldigt exakt sätt går att hitta gener, och ta bort eller lägga till delar i levande organismers DNA. En del av komplexet – enzymet Cas9 – är själva ”saxen” som klipper DNA och en annan del – RNA – fungerar som ”adresslapp” och gör att klippet sker på rätt ställe.

Vad kan CRISPR användas till?

CRISPR förutspås bli betydelsefull inom en lång rad områden: Regenerativ medicin och för utvecklingen av genterapier för genetiska sjukdomar, men även för medicinska behandlingar inom andra områden, som infektionssjukdomar och cancer.

Hur kommer gentekniken se ut i framtiden?

Med hjälp av gensaxen CrisprCas9 kanske vi kan bota ärftliga sjukdomar i framtiden. Det finns redan behandlingar där våra immunceller kan designas för att döda cancerceller. Men tekniken gör det också möjligt att inte bara bota men också förbättra människors egenskaper.

Vad är det som gör den nya tekniken Crispr-Cas9 så effektiv?

Man har visat att CRISPR/Cas9 kan klippa sönder antibiotikaresistensgener hos bakterier och på sätt göra dem mer känsliga för antibiotika. Tekniken har också visat att det går att inducera avbrott på gener inom bakteriers kromosomer och på sätt selektivt avdöda en sorts bakterier i ett heterogent samhälle.

Relaterade inlägg: