Varför ökar jag i vikt?

Innehållsförteckning

Varför ökar jag i vikt?

Varför ökar jag i vikt?

Övervikt beror oftast på att man får i sig mer energi från mat och dryck, än vad man gör av med genom att röra på sig. Men man kan också födas med gener som gör det lättare går upp i vikt. Även stress, vissa sjukdomar och en del mediciner kan påverka vikten. Vad och hur du äter kan bero på flera saker.

Har börjat gå upp i vikt?

Muskler väger mindre än fett, men de väger ändå. Du kan ha gått upp i vikt eftersom du har fått mer muskelmassa. En annan orsak kan vara att du tar olika kosttillskott som gör att du äter fler kalorier än du tror. Kosttillskott och ett högre proteinintag kan också ha en positiv effekt på muskelmassan.

Varför ökar man i vikt vid klimakteriet?

Kvinnor runt klimakterieåldern. Se gärna gårdagens inlägg gällande östrogenets påverkan på kvinnors kroppar och varför östrogenbrist orsakar ”plötslig” viktuppgång - och gärna runt magen. Viktuppgången känns omedelbar, men det är en process som startade redan när kvinnan är i 30-års åldern.

Kan man gå upp i vikt av ångest?

HUR PÅVERKAS VIKTEN AV STRESS? Att ha för höga och långvariga nivåer av kortisol cirkulerande i blodet ökar risken för övervikt då hormonet ger en effektiv fettinlagring - framförallt runt magen. Detta gör att man har lätt att gå upp i vikt när man är stressad.

Kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt?

Ja, vissa kan äta väldigt ohälsosamt utan att gå upp i vikt och det kan ju tyckas orättvist. Förmodligen beror det till största del på gener. ... Att ätamycket skräpmat och tomma kalorier leder på sikt till att kroppen inte får i sig tillräckligt med näringsämnen.

Relaterade inlägg: