Vad är specifikt med den svenska modellen?

Innehållsförteckning

Vad är specifikt med den svenska modellen?

Vad är specifikt med den svenska modellen?

I Sverige har vi ett unikt sätt att styra över hanteringen av löner och anställningsvillkor till arbetsmarknadens parter. Den svenska modellen innebär att det är arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna som gemensamt förhandlar om vad som gäller kring löner och anställningsvillkor.

Vad är saltsjöbadsavtalet som kom att kallas den svenska modellen?

Saltsjöbadsavtalet är den överenskommelse mellan fackförbund och arbetsgivare som slöts 1938. ... Den svenska modellen bygger sedan dess på att arbetsmarknadernas parter, det vill säga fackförbunden och arbetsgivarorganisationerna, gemensamt tar ansvar för att utveckla de regler som ska gälla på arbetsmarknaden.

Vad innebar saltsjöbadsavtalet som kom till 1938?

Saltsjöbadsavtalet såg till att arbetsmarknadens parter kom överens, utan att lagstiftning behövdes. Avtalet slog alltså fast en norm om att arbetsmarknadens parter ska sluta avtal, utan inblandning av regeringen. Det la grunden för det som kallas ”Den svenska modellen”.

Vad är saltsjöbadsavtalet?

Saltsjöbadsavtalet såg till att arbetsmarknadens parter kom överens, utan att lagstiftning behövdes. Avtalet slog alltså fast en norm om att arbetsmarknadens parter ska sluta avtal, utan inblandning av regeringen.

Relaterade inlägg: