Vad är en elinstallation?

Innehållsförteckning

Vad är en elinstallation?

Vad är en elinstallation?

Vad som är elinstallationsarbete definieras i 4 § elsäkerhetslagen (2016:732). alla fasta anslutningar av elektrisk utrustning till exempel spisar, tvättmaskiner med mera.

Vem räknas som elinstallatör?

En elinstallatör är en person som av Elsäkerhetsverket meddelats behörighet att utföra elinstallationsarbete. Elsäkerhetsverket prövar frågor om meddelande av behörighet som elinstallatör. Varje år handläggs mellan behörighetsansökningar. Behörighet som elinstallatör är personlig i Sverige.

Vem får jobba med el?

Svar: Med några väl definierade undantag, får elinstallationsarbete i den fasta elinstallationen endast utföras av elektriker som omfattas av ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram. ... Inte ens en elektriker får på sin fritid utföra elinstallationsarbete på annans anläggning.

Vilka får utföra elinstallationer på Starkströmsanläggningar?

1 § Elinstallationsarbete eller annat arbete på en starkströmsanläggning ska utföras på ett sådant sätt att anläggningen ger betryggande säkerhet mot person- eller sakskada. 2 § Den som har tillfredsställande utbildning och praktisk erfarenhet ska efter ansökan ges auktorisation som elinstallatör.

Vilken typ av arbete räknas som Elinstallationsarbete enligt Elsäkerhetslagen?

Regeringens förslag: Kraven för att få utföra elinstallationsarbete ska omfatta arbete på elektriska starkströmsanläggningar samt arbete som avser fast anslutning av en elektrisk utrustning till en starkströmsanläggning och losskoppling av en fast ansluten elektrisk utrustning från en starkströmsanläggning.

Vem får utföra Elinstallationsarbete?

Om du har en auktorisation Som auktoriserad elinstallatör får du också utföra elinstallationsarbete privat, så länge auktorisationen omfattar det arbete som utförs och arbetet inte sker yrkesmässigt.

Vem är ansvarig för ett elarbete som utförs i yrkesmässig verksamhet i Sverige idag?

I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare, till exempel regler om skyddsombudens verksamhet.

Relaterade inlägg: