Hur definierar FN ett folkmord?

Innehållsförteckning

Hur definierar FN ett folkmord?

Hur definierar FN ett folkmord?

Folkmord är handlingar som är avsedda att utrota en nationell, etnisk eller religiös grupp människor. FN: s konvention mot folkmord från 1948 har ratificerats av 146 stater som har förbundit sig att förebygga och straffa folkmordförsök – både i krigstider och i fredstid.

Vad är en etnisk rensning?

Etnisk rensning är ett uttryck som uppstod under jugoslaviska krigen under 1990-talet förra hälft och avser strategi eller politik med syfte att stärka en folkgrupps ställning genom att tvångsvis (med våld) förflytta eller döda människor på grund av annan etnisk tillhörighet, ofta också annan religiös tillhörighet.

Vad är krigsförbrytelse?

Krigsbrott är ett samlingsbegrepp för folkmord, folkrättsbrott och grovt folkrättsbrott. Sverige har förbundit sig att spåra upp, utreda och medverka till att förövare av krigsbrott lagförs, om förövaren har en koppling till Sverige.

På vilket sätt ville FN förhindra fler folkmord?

Syftet var att ge världssamfundet större möjlighet att ingripa för att skydda civilbefolkningar från folkmord, etnisk rensning, krigsbrott och brott mot mänskligheten. Denna princip är ett verktyg för att i första hand förhindra att dessa övergrepp begås, men även för att ingripa om det förbyggande arbetet misslyckas.

Relaterade inlägg: