Vad räknas som en folkgrupp?

Innehållsförteckning

Vad räknas som en folkgrupp?

Vad räknas som en folkgrupp?

En majoritets- och minoritetsbefolkning i ett land, exempelvis som talar ett minoritetsspråk, kan betecknas 'etnisk grupp' eller 'folkgrupp'.

Vad krävs för hets mot folkgrupp?

För hets mot folkgrupp döms, enligt 16 kap. 8 § brottsbalken, den som – i uttalande eller i annat meddelande som sprids – hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse.

Hur vanligt är hets mot folkgrupp?

Statistik. Av de 5518 hatbrott som polisanmäldes i Sverige 2012 kategoriseras 11 procent eller 601 anmälningar som hets mot folkgrupp. Av dessa hade 419 anmälningar främlingsfientliga/rasistiska motiv varav 114 med afrofobiska motiv, 21 med antiromska motiv, 79 antisemitiska motiv och med 72 islamofobiska motiv.

Vem kan anmäla hets mot folkgrupp?

Vad som är unikt med hets mot folkgrupp är att alla kan anmäla sådana brott. ... Om du ser någon begå hets mot folkgrupp på internet, i en kommentar, i en statusuppdatering, i en hemlig grupp etc, och du inte är en del av en grupp som omfattas av hatbrottslagstiftningen, kan du ändå anmäla brottet!

Vad är Straffskärpningsregeln?

Hatbrott ger straffskärpning I brottsbalken finns, förutom hets mot folkgrupp och olaga diskriminering, ingen specifik lag som reglerar den typ av brott som sammanfattas som hatbrott. En straffskärpningsregel gör att en gärningsperson får ett strängare straff för ett brott om det utförts med hatbrottsmotiv.

Vad är det som avgör om en handling är ett hatbrott eller inte?

Med hatbrott avses en brottslig handling som begås med ett särskilt motiv hos förövaren. Motivet bygger på hat mot en speciell grupp i samhället. Det spelar ingen roll om den som utsätts för handlingen verkligen tillhör gruppen eller inte.

Vad kan man få för straff för hets mot folkgrupp?

Den som i ett uttalande som sprids, hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller annan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två ...

Hur många fall av hets mot folkgrupp?

Hets mot folkgrupp har nästan fördubblats, från drygt 640 anmälningar år 2016 till drygt 1 1. Det främlingsfientliga/rasistiska motivet är liksom tidigare år den största kategorin och svarar för 69 procent av alla anmälningar under 2018. I den kategorin ingår även det afrofobiska och det antiromska motivet.

När är det hets mot folkgrupp?

hets mot folkgrupp, varigenom någon hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning. Denna lag träder i kraft den 1 januari 2003. Tryckfrihetsförordningen omtryckt 1998:1438.

Relaterade inlägg: