Vad räknas som en investering?

Innehållsförteckning

Vad räknas som en investering?

Vad räknas som en investering?

Investeringskostnad är alla kostnader, med intäkter avdragna, som uppstår initialt när en åtgärd vidtas (år 0) per primär rapporteringsenhet. Exempel på sådana kostnader är anläggningarbete av en fisktrappa, plantering av skyddszon, installation av reningsutrustning etc.

Hur bokför man en investering?

Redovisningsenheter som har som huvudverksamhet att investera i värdepapper klassificerar aktier som varulager. Inköp av aktier som är finansiella anläggningstillgångar bokförs normalt i kontogrupp 13 och resultatet vid försäljning av sådan aktier bokförs i kontogrupp 82.

Hur bokföra en investering?

Redovisningsenheter som har som huvudverksamhet att investera i finansiella instrument klassificerar finansiella placeringar som varulager. Man brukar bokföra finansiella placeringar i kontogrupp 13, kontogrupp 18 eller som varuinköp i kontogrupp 40.

Är material en tillgång?

Om ditt inköp istället rör sig om till exempel material, förbrukningsinventarier eller lokal- och personalomkostnader så räknas de inte som investeringar. ... När inköpet räknas som en kostnad ska hela köpesumman redovisas i din resultaträkning istället för att bokas upp som en tillgång i balansräkningen.

Relaterade inlägg: