Vad betyder begreppet modersmål?

Innehållsförteckning

Vad betyder begreppet modersmål?

Vad betyder begreppet modersmål?

Modersmål står då bland annat för: Språket man lärde sig först. språket man använder mest. språket man behärskar bäst.

Varför heter det modersmål?

Det språk som en människa lär sig först kallas ofta modersmål. ... Inom språkvetenskapen betyder förstaspråk det språk man lär sig först och det behöver inte vara bara ett språk. Ett barn som växer upp i en familj där andra familjemedlemmar talar olika språk lär sig två eller fler förstaspråk.

Vem har rätt till modersmål?

19 § skollagen). En elev ska erbjudas undervisning i modersmål om minst en vårdnadshavare har ett annat språk än svenska som modersmål, om språket utgör dagligt umgängesspråk för eleven, och om eleven har goda kunskaper i språket.

Hur många talar modersmål?

I Sverige finns många minoritetsspråk som används här eftersom talare har flyttat hit. Parkvall (2015) uppskattade antalet språk som talas i Sverige till någonstans mellan 1. Av dessa bedöms runt 100 språk ha fler än 500 talare i Sverige.

Vilket språk är modersmål?

Modersmål eller förstaspråk (L1) är det språk som en person först lär sig tala som litet barn. En person kan ha flera modersmål om hen lärt sig flera språk samtidigt, till exempel genom att ha föräldrar som talar olika språk, se flerspråkighet.

Vem beslutar om modersmålsundervisning?

Det är vårdnadshavaren som ansöker om modersmålsundervisning i grundskolan och motsvarande skolformer. Eleven själv ansöker om modersmålsundervisning i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Rektorn beslutar om en elevs modersmålsundervisning.

Relaterade inlägg: