Vad är ett ringa brott?

Innehållsförteckning

Vad är ett ringa brott?

Vad är ett ringa brott?

Ringa brott är beteckningen på ett brott som i jämförelse med ett "brott av normalgraden" framstår som mindre allvarligt och därför bör bedömas efter en annan straffskala och få lindrigare påföljd eller ibland ingen påföljd alls på grund av att gärningen inte är straffbelagd.

Vad är ett normalt brott?

Brott, i detta fall misshandel (3 kap 5 § Brottsbalken), av normalgraden är sådana som varken är ringa eller grova. ... Kravet är för misshandel alltså att gärningsmannen uppsåtligen förorsakat kroppsskada, sjukdom, smärta, vanmakt eller liknande. Detta uppfyller kraven för misshandel av den s.k. normalgraden.

Hur mycket hasch räknas som eget bruk?

Vid ett innehav av cannabis upp till 50 gram utdöms i normalfallet dagsböter. Vid innehav större än så räknas det istället som narkotikabrott av normalgraden och utgångspunkten är att fängelse ska utdömas. Även ett mindre innehav kan utgöra narkotikabrott av normalgraden om det kan visas att du överlåtit narkotikan.

Hur länge kan man dömas för narkotikabrott?

  • Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år. Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff mellan sex månader och tre år.

Vad innebär fängelsestraff för narkotikabrott och grov narkotikamuggling?

  • Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff mellan sex månader och tre år. Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling innebär fängelse i lägst två och högst sju år.

Vad är olagligt att sälja och inneha narkotika?

  • Det är olagligt att sälja, framställa, förvärva, bearbeta, transportera och inneha narkotika. Det är också olagligt att förmedla kontakter mellan säljare och köpare. Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år. Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Relaterade inlägg: