Vad klassas som övervåld?

Innehållsförteckning

Vad klassas som övervåld?

Vad klassas som övervåld?

Vad som är nödvändigt våld och vad som är övervåld bedöms olika av den som har blivit utsatt för våldet och den som har utfört det. En polis kan med rätt eller fel ha uppfattat en situation som hotande och använt ett våld som den som blivit utsatt för det tycker är övervåld.

Är självförsvar lagligt i Sverige?

Det vi i dagligt tal kallar självförsvar kallas i lagtexten ”nödvärn”. Nödvärn behandlas i Brottsbalkens 24 kapitel §1. 1 § En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig.

Är det lagligt med elpistol i Sverige?

I Sverige lyder elpistoler under vapenlagen och olaga innehav innebär att innehavaren gör sig skyldig till vapenbrott. Inom den svenska polisen uttrycks det ibland önskemål om att elpistolen ska ingå i polisens utrustning, ett krav som ofta framförts av polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

Är det lagligt med pepparspray i Sverige?

Tårgas, pepparspray och liknande omfattas av vapenlagen. Därför behöver du tillstånd av polisen för att få ha sådana anordningar. Att införa dem i landet kräver införseltillstånd, som du ansöker om hos polisen.

Relaterade inlägg: