Vad kollar man efter när man ska köpa ny lampa?

Innehållsförteckning

Vad kollar man efter när man ska köpa ny lampa?

Vad kollar man efter när man ska köpa ny lampa?

När du köper lampa behöver du ha koll på om den är jordad eller ojordad. Är produkten ojordad får du inte använda den i ett uttag med jord, om den inte är dubbelisolerad vill säga. En ojordad dubbelisolerad lampa tillhör en annan skyddsklass och kan därför användas med jord.

Vilken typ av lampa ska man välja?

Tänk över vad ljuset främst ska användas till och välj utifrån det. Om du vill ha ett varmt och mysigt ljus, ska du köpa lampor med max 3000 Kelvin. LED-lampor har rykte om sig att ge kallt ljus, men det är inte sant – de flesta har 2700 Kelvin, precis som de gamla glödlamporna. Halogenljus har 3000 Kelvin.

Hur många lumen ska man ha?

Välj en mellan 4 lumen, om du har god syn. Vill du läsa mycket och länge, eller börjar du bli lite skumögd, behöver du 700-800 lumen. Färgtemperaturen ska du också anpassa till om du vill ligga och läsa eller inte. Upp till 3000 kelvin kan behövas för bra läsljus.

Kan man ha LED i alla lampor?

Ja, man kan ha LED-lampor till i stort sett alla typer av armaturer numera, utbudet är enormt. Det man ska tänka på är det där med värme och fukt igen, eftersom det påverkar livslängden på lampan. Är det däremot svalt i rummet håller lampan ännu längre!

Hur vet man vilken sockel?

I den flest fall kan du även avläsa sockeln i produktnamnet. Om du fortfarande känner dig osäker kan du ta en bild på din sockel, med dess dimensioner till [email protected] och få rådgivning kostnadsfritt – och svar inom 24 timmar!

Hur vet jag vilken lampa jag ska ha?

För att ta reda på vilken lampa som behövs är det säkraste sättet att ta lös den befintliga lampan och läsa vad som står på lampan och köpa en lika dan lampa.

Relaterade inlägg: