Vad klassas som ringa narkotikabrott?

Innehållsförteckning

Vad klassas som ringa narkotikabrott?

Vad klassas som ringa narkotikabrott?

Ringa narkotikabrott döms man för om det visar sig att man använt narkotikaklassat preparat i Sverige. Man kan även dömas till ringa narkotikabrott om man innehar en liten mängd narkotikaklassad preparat som inte bedöms vara av en allvarlig art (t. ex. cannabis).

Vem begår narkotikabrott?

Bland killarna rör det sig om 9 procent, och bland tjejerna 6 procent. Andelen som begått narkotikabrott låg på ungefär samma nivå 20, men har därefter ökat bland tjejer (från 4,4 procent till 6 procent) och killar (från nästan 7 procent till 9 procent).

Vad anses som ringa brott?

Ringa brott är beteckningen på ett brott som i jämförelse med ett "brott av normalgraden" framstår som mindre allvarligt och därför bör bedömas efter en annan straffskala och få lindrigare påföljd eller ibland ingen påföljd alls på grund av att gärningen inte är straffbelagd.

Hur länge kan man dömas för narkotikabrott?

  • Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år. Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff mellan sex månader och tre år.

Vad innebär fängelsestraff för narkotikabrott och grov narkotikamuggling?

  • Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff mellan sex månader och tre år. Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling innebär fängelse i lägst två och högst sju år.

Vad är olagligt att sälja och inneha narkotika?

  • Det är olagligt att sälja, framställa, förvärva, bearbeta, transportera och inneha narkotika. Det är också olagligt att förmedla kontakter mellan säljare och köpare. Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år. Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Relaterade inlägg: