Vad kom efter jugend?

Innehållsförteckning

Vad kom efter jugend?

Vad kom efter jugend?

Nationalromantiken tog över när intresset för Jugend gått över i Sverige. I England kom rörelsen igång i slutet på 1800-talet men blev populärt mycket senare i Sverige. I Englad kallades rörelsen för "Arts and Crafts" som bland annat William Morris representerade.

Vilken arkitekturstil kom och dominerade på 1930-talet?

Modernismen fick sitt genombrott och sin ideologiska bas på 1930-talet, men det var inte förrän efter andra världskrigets slut som byggnadsstilen nådde den stora spridning den har idag.

När är funkis?

Funktionalism eller funkis som det kallas i vardagligt tal, är en stil som växte fram under 1920- och 30-talen för byggnader, trädgårdar och stadsbyggnadskonst, efter att man i decennier debatterat om vilket ideal som skulle gälla i den moderna västvärlden. ”Form follows function” var grundtesen för denna inriktning ...

När kom funkishus?

Funktionalism – i vardagligt tal kallad ”funkis” – fick sitt genombrott i Sverige i och med Stockholmsutställningen 1930. Funktionalismen var vårt lands version av den allmänna modernistiska stilströmningen på kontinenten och i Nordamerika.

Vilken stil kom efter rokoko?

Nyklassicismen 1750 -1820-tal Som en reaktion mot rokokon uppstod nyklassicismen i slutet av 1700-talet. Nyklassicismen inspirerades av grekisk-romersk ideal och motiv. Nu blev konturerna och kontrasterna tydliga och motiven handlade mycket om kejsare och en sorts idoldyrkan av mäktiga män.

Vilken epok kom efter barocken?

nyklassicismen under tiden från 1770-talet till omkring 1830-talet. Sistnämnda epok började när man vid slutet av 1700-talet gjorde utgrävningar i Pompeji vilket gjorde att man fick längtan efter antiken.

Vad kännetecknar funktionalismen gällande byggnaders utformning?

Funktionalismen är en av modernismens olika yttringar. ... Byggnader skulle enligt de funktionalistiska doktrinerna utformas helt och hållet utifrån sin funktion; att som tidigare komponera och smycka ut fasader med klassiska förebilder ansågs förlegat.

Vilken byggnadsstil kom först?

Gotisk arkitektur uppstod i Frankrike på 1100-talet och fick sitt genombrott i resten av Europa på 1200-talet. Gotiken är, till skillnad från den romanska rundbågestilen, en spetsbågstil.

Vad menas med funkishus?

Funkis eller funktionalism som det egentligen heter, handlar kort och gott om att det man skapade skulle utformas för sin funktion. När man pratar om funktionalism, eller funkis som det heter i folkmun, menar man en stil som blev stor inom arkitektur och formgivning på främst 1920- och 1930-talet.

När slutade funkis?

Funktionalism (av latin: fungor, "utföra", "fullborda"), vardagligt även funkis, är en radikal stil inom arkitektur, stadsbyggnadskonst och formgivning som formades i Europa främst under 1920- och 30-talet. Benämningen används ibland för hela den moderna epoken fram till postmodernismens genombrott under 1970-talet.

Relaterade inlägg: