Vad innebär hembesök?

Innehållsförteckning

Vad innebär hembesök?

Vad innebär hembesök?

Hembesök i samverkan mellan förebyggande socialtjänst och barnhälsovård innebär att personal från båda verksamheterna tillsammans besöker familjerna i deras hem. ... I Sverige tyder forskning på att hembesök i samverkan mellan förebyggande socialtjänst och barnhälsovård kan ha positiva effekter för både barn och föräldrar.

Hur går ett hembesök till?

Samtal om barnets uppfödning Hembesöket ger BHV-sjuksköterskan en unik möjlighet att sitta med föräldrarna och prata om hur dom vill mata sitt barn. Vid amning ges råd och stöd utifrån behov. Är en eller båda föräldrarna osäkra, berätta om bröstmjölkens unika egenskaper men lyssna in föräldrarnas behov.

Vad är SoL 14?

I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL). Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten.

Vad gör socialen vid hembesök?

Om det finns en oro för ett barn, kan hembesöket vara för att se om det finns det som behövs för att kunna tillgodose barns behov, till exempel egen sängplats, skötbord, mat, blöjor, barnstol, leksaker med mera men också att hem och hushåll är en trygg miljö för barnet.

Får socialen göra oanmälda hembesök?

Om den sökande inte samtycker till ett hembesök ska det respekteras av socialsekreteraren. Oanmälda hembesök sker endast om det har framkommit misstanke om att någon far illa.

Har socialtjänsten rätt att göra hembesök?

Huvudregeln är att hembesök ska ske i samråd med den enskilde, och utrymmet för att göra oanmälda hembesök är begränsat och bör som angetts endast kunna godtas i undantagsfall, t. ex. om socialtjänsten befarar att det föreligger en nödsituation.

Kan man få hembesök av läkare?

Om du behöver komma till en vårdcentral eller akutmottagning, men har svårt att själv ta dig dit kan du få hembesök av läkare. Hembesök är i första hand till för äldre och personer som har flera sjukdomar. Familjer med barn som är sjuka kan också få hembesök när de av olika anledningar har svårt att besöka vården.

Vad innebär anmälningsskyldigheten i 14 1 socialtjänstlagen?

Lagen är tydlig. Personal inom polis, skola, hälso- och sjukvård är skyldiga enligt Sol kap 14 1§ att anmäla om det råder misstanke att ett barn (ålder 0–18 år) far illa eller riskerar att fara illa till socialtjänsten. ... En vägledning för hälso- och sjukvården samt tandvården gällande anmälningsskyldighet och ansvar.

Måste man släppa in socialtjänsten?

Observera att hembesök alltid måste ske på frivillig basis, socialtjänsten får aldrig komma in i din bostad utan din tillåtelse. Det kan dock innebära, precis som de har sagt till dig, att du inte kommer få beviljat ekonomiskt bistånd.

Relaterade inlägg: