Hur kom bronset till Sverige?

Innehållsförteckning

Hur kom bronset till Sverige?

Hur kom bronset till Sverige?

Under bronsåldern använde vi metaller Bronsåldern mellan år 17 f.Kr. var en rik tid i vår historia. Redan tidigare hade den första bronsen kommit till Sverige från länderna vid Donau – kanske med det invandrande båtyxfolket. Brons framställdes genom att man blandade koppar med tio procent tenn.

När började Norden befolkas?

– Vad vi har sett är att redan för 10 000 år sedan, efter att Skandinavien blev isfritt, flyttade olika grupper in på den skandinaviska halvön. Dessa migrationsprocesser ser vi sedan om och om igen; senare under stenåldern, under bronsåldern och under historisk tid, säger Mattias Jakobsson.

När började stenåldern i Norden?

Äldst är stenåldern (ca 13000–1700 f Kr), följd av bronsåldern (1700–500 f Kr) och yngst är järnåldern (500 f Kr–1050 e Kr). Det historiska skedet omfattar medeltiden (1050–1500 e Kr) och den period som ibland kallas för nyare tid (1500 e Kr–nutid).

Hur kom brons till Norden?

De första bronsföremålen skeppades förmodligen upp till Norden av handelsmän som förde dem med sig från Sydeuropa. Brons består av 9/10 koppar och 1/10 tenn och är hårdare och mera hållbart än sten. En ännu viktigare egenskap hos metallen är att den är formbar och kan gjutas i nästan vilken form som helst.

Hur började bronsåldern?

600–500 f.Kr. Period I–III motsvarar den äldre bronsåldern och period IV–VI motsvarar den yngre bronsåldern. Förutom bronsen som är en legering av koppar och tenn, fanns endast en ren metall, guld. Alla föremål av brons blev gjutna och konsten att gjuta i olika formar var förvånansvärt utvecklad.

När var vikingatiden i Skandinavien?

  • För de flesta var livet och identiteten knutna till den jordbruksbygd de bodde i. Vikingatiden är namnet på en historisk tidsperiod i Skandinavien och oftast avses tiden cirka 800–1050. Ordet viking finns på några få runstenar från perioden och verkar oftast betyda ungefär ”sjörövare”. Det var alltså inte namnet på ett folk eller en grupp.

Vilken period inom svensk historieskrivning brukar kallas för vikingatiden?

  • Därmed inleddes en period som inom svensk historieskrivning brukar kallas för vikingatiden, ca 800-1050 e.Kr.

När anföll danska vikingatiden?

  • År 793 anföll danska vikingar ett kloster i Lindisfarne i nordöstra England. Därmed inleddes en period som inom svensk historieskrivning brukar kallas för vikingatiden, ca 800-1050 e.Kr.

Relaterade inlägg: