Vart är blodpudding ifrån?

Innehållsförteckning

Vart är blodpudding ifrån?

Vart är blodpudding ifrån?

Blodpudding görs traditionellt av grisblod, öl, rågmjöl, grisfett och kryddor, som gräddas i ett vattenbad i ugnen. Innan den äts skivas den och steks. Ofta serverad med lingonsylt. Den mesta industriellt tillverkade blodpuddingen är tillverkad av blodpulver eller blodprotein istället för riktigt blod.

Är blodpudding svensk?

Gea's blodpudding är traditionell, svensk husmanskost och innehåller bland annat fullkornsrågmjöl, kanel, lök och koriander, samt blod, förstås. Utöver blodpudding tillverkar Gea's även skånsk blodkorv som är något sötare än puddingen eftersom den dessutom innehåller äpple och sirap.

Vad finns det i blodkorv?

En skånsk gammaldags hemgjord blodkorv kan innehålla svinblod, rågmjöl, ryggspäck, ister, russin, kryddor, salt, socker, äppelmos och vatten. Blodpuddingen innehåller likartade ingredienser men oftast inte russin och ister. Ryggspäcket brukar också saknas i blodpudding.

Är det nyttigt att äta blodpudding?

Fullproppad av järn Blodpuddingen är otroligt järnrik. I Sverige är det ganska vanligt med järnbrist, vilket kan leda till trötthet och dåligt immunförsvar. Tur då att det är lätt avhjälpt. ... Faktiskt får du i dig det dagliga behovet (15 mg för kvinnor i fertil ålder) från en halv portion blodpudding, 75 g.

Vad är bra med blodpudding?

Är blodpudding nyttig? Blodpudding innehåller rågmjöl, rapsolja och socker som i kontexten av blodpudding inte gör den nyttig. ... Nettoeffekten på hälsan av att äta blodpudding är generellt sett negativ.

Vilka vitaminer innehåller blodpudding?

Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter.

Relaterade inlägg: