Vem är min pyssling?

Innehållsförteckning

Vem är min pyssling?

Vem är min pyssling?

Bryllingars barn (alltså 5-männingar) kallas ibland för pysslingar och nästa led har skämtsamt kallats för trasslingar men dessa är inga allmänt förekommande beskrivningar.

Vad är en Trassling?

Sexmänning. Sexmänning är en släkting i sjätte led, det vill säga barn till femmänningar, pysslingbarn. Sexmänningar är barnbarns barnbarns barnbarn till en gemensam ana. En skämtsamt använd synonym som tillkommit sent i historien är trassling, vilket även kan avse komplicerade eller avlägsna släktrelationer generellt.

Vad kommer efter Tremänningar?

Brylling, eller fyrmänning, är släktskapet mellan två personer där en av den ena personens föräldrar är syssling (tremänning) till en av den andra personens föräldrar. En brylling till en person är sålunda barnbarn till en kusin till personens farfar, farmor, morfar eller mormor.

Hur blir man pyssling?

En syssling till en person är sålunda barnbarn till ett syskon till personens farfar, farmor, morfar eller mormor. Sysslingar har 25 procent gemensamma förfäder. Om sysslingarna är släkt med varandra på flera sätt kan de dock ha fler gemensamma förfäder.

Vad heter Einars kusin?

Det är alltså Einars syskon – Ivar, Sven, Edvard, Folke och Astrid. Vi tar Ivar som exempel. Under ”Förälders syskon” (dvs Ivar) finns hans barn (Sven, Lennart, Jan-Olov och Marie-Louise). Där står ”Kusin” eftersom de är kusiner med mig och Kent.

Vad kallas Bryllingars barn?

Där används i stället ordet ”syssling” för det som på rikssvenska heter brylling eller fyrmänning, det vill säga kusinbarns barn i förhållande till varandra.

Relaterade inlägg: